Ο τρίτος τομέας είναι ανάγκη να διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Κοινωνική Οικονομία …

         ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Ιαν 2021


Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας-ΠΕΣΚΟ πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Δευτέρας, 25/1/2021, για την Κοινωνική Οικονομία.

Στην συνάντηση μετείχαν οι (όπως εμφανίσθηκαν στις οθόνες): Κώστας Οικονομόπουλος, Λουκάς Μπρέχας, Μάγδα Κοντογιάννη, Βασίλης Τακτικός, Πάνος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Φραγκούλης, Γιάννης Γκύλλης, Παντελής Πρέζας, Ηλίας Τσίγκας, Γιάννης Αυγενίκου, Αλέξανδρος Μόζ, Γιώργος Καραμπάτος, Ανδρέας Παπαγεωργόπουλος, Θόδωρος Μαλλιάς, Μάρκος Μαλλιάρας, Αλέξανδρος Οικονόμου, Λουκάς Γεωργίου, Μαρία Ανθή κλπ.

Αόρατη, .. Άφαντη, … Ακατανόητη Κοινωνική Οικονομία

 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 12 Ιαν 2021

Το 2008 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πολιτικού-πολιτιστικού -οικονομικού-κοινωνικού -τεχνολογικού χώρου στον δυτικό κόσμο. Στατιστικά θα τελειώσει η μεταβατική περίοδος το 2050, ίσως και με αλλαγή «σκυτάλης» στην παγκόσμια οικονομία ….

Το 2009 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (γνωστή ως ILO-InternationalLaborOrganization) παρέδωσε την μελέτη των παρατηρήσεών του στον ΟΗΕ, όπου κατέγραφε ότι οι χώρες με επαρκή Κοινωνική Οικονομία είχαν παρουσιάσει αξιοπρόσεκτη αντοχή στην χρηματοπιστωτική κρίση. Ο ΟΗΕ οργάνωσε εκστρατεία σε όλο τον κόσμο με επιστέγασμα το 2012 ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.

Η CECOP χαιρετίζει τη δήλωση του Τολέδο σχετικά με την κοινωνική και αλληλεγγύη οικονομία

 Απασχόληση και κοινωνική ένταξη

https://cecop.coop/works/cecop-welcomes-toledo-declaration-on-the-social-and-solidarity-economy?fbclid=IwAR0bjgKyB0JTIokVd7cmhndJ7621foXB9Y6CzXoFI9PoXW3eKyQlzxNizvA, 5/1/2021

19 κράτη μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Κοινωνική Οικονομία και την Αλληλεγγύη σε μια δήλωση που υπεγράφη στο Τολέδο, την πρωτεύουσα της Κοινωνικής Οικονομίας της Ευρώπης.

                                  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διακήρυξη του Τολέδο 2020

«Η κοινωνική οικονομία και η οικονομία αλληλεγγύης ως βασικός μοχλός για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο»

Πριν από πέντε χρόνια, σε ένα άνευ προηγουμένου ορόσημο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα να προωθήσουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως βασικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπως αντικατοπτρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7 Δεκ 2015. Η αλλαγή που κατέστη δυνατή με την εν λόγω συμφωνία οδήγησε έξι κράτη μέλη της ΕΕ να σχηματίσουν ομάδα για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της και να εγκρίνουν τη Δήλωση του Λουξεμβούργου για την Κοινωνική Οικονομία. Η υπογραφή της εν λόγω δήλωσης σηματοδότησε μια αποφασιστική στιγμή στην πορεία προς μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει τη σθεναρή υποστήριξη μιας κεντρικής ομάδας κυβερνήσεων της ΕΕ για την προώθηση και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της οικονομίας αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας • Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας) • Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομ...