ANAMENOMENH ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ANAMENOMENH ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΓΙΑ

«Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και Αναπτυξιακών Συμπράξεων, βάσει του άρθρου 18 του ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α), ως Δυνητικούς Δικαιούχους»

 

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ»


Για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης Πράξεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Λειτουργία Περιφερειακών  Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας» της Δράσης 1 «Ενίσχυση σχεδίων δράσης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέμα οργάνωσης και διοίκησης κοινωνικής οικονομίας. Υποστήριξη της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων», της Κατηγορίας Παρέμβασης 2 «Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων»  του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι:

α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) και της περίπτωσης β’ της παρ. 3  του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι φορείς των περιπτώσεων α) β) και γ) δεν δύναται να οριστούν συντονιστές εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων.

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις δεν μπορούν να αποτελούνται από λιγότερους των τριών Εταίρων, επί ποινή απαραδέκτου, άλλως δεν μπορούν να καταστούν Δικαιούχοι. Ένας φορέας μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερες της μίας Αναπτυξιακές Συμπράξεις, αλλά μπορεί να είναι συντονιστής μόνο σε μία.

Η σύνθεση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαλόγου (από τα κάτω /bottom-up) και συμφωνιών προώθησης και ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο και θα πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, έναν τοπικό/περιφερειακό φορέα με δημόσιο χαρακτήρα, έναν φορέα της κοινωνίας των πολιτών ή/και της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και έναν πάροχο συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Κατά την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης της Πράξης, οι φορείς-Εταίροι που θα συμμετάσχουν σε μία Αναπτυξιακή Σύμπραξη, θα πρέπει να έχουν συνάψει έγγραφη συμφωνία με τη μορφή καταστατικού σύστασης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, χωρίς όμως να τηρηθούν οι διατυπώσεις δημοσιότητας του καταστατικού, που θα συνοδεύεται από σχετικές αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των συμμετεχόντων Εταίρων. Σε κάθε περίπτωση οι διατυπώσεις δημοσιότητας για τη σύσταση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έκδοση της Απόφασης ένταξης της πράξης. Στο σχέδιο καταστατικού της Αναπτυξιακής Σύμπραξης πρέπει να ορίζεται ο Εταίρος που θα αναλάβει καθήκοντα Συντονιστή.

Κάθε εταίρος της υποψήφιας Δικαιούχου Αναπτυξιακής Σύμπραξης των περιπτώσεων ε) και στ) του άρθρου 18 του Ν.4019/2011, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να διαθέτει νομική προσωπικότητα, η οποία αποδεικνύεται από νόμιμα δημοσιευμένο καταστατικό και λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα.

2. Να λειτουργεί αποδεδειγμένα πριν από την υποβολή της πρότασης στην παρούσα Πρόσκληση και για τουλάχιστον ένα (1) έτος, εκτός εάν πρόκειται για ΚοινΣΕπ, η οποία θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ή άλλος φορέας εγγεγραμμένος στο Ειδικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. Η εγγραφή των φορέων αυτών στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.

3. Να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος.

4. Να διαθέτει εμπειρία υλοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα απασχόλησης ή επιχειρηματικότητας ή κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ή σε θέματα ανάπτυξης και προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και γενικότερα της κοινωνικής οικονομίας. Η εν λόγω εμπειρία θα αποτυπώνεται στο σχέδιο δράσης σε πίνακα Προγραμμάτων, όπου θα περιλαμβάνονται οι φορείς χρηματοδότησης, οι τυχόν συνεργαζόμενοι φορείς, ο προϋπολογισμός των δράσεων κλπ. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει στην περίπτωση φορέων εγγεγραμμένων στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.

 Οι εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων επιθυμητό είναι:

  • να διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία ή εμπλοκή σε πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, ή κοινωνικής επιχειρηματικότητας ή συνεταιριστικά εγχειρήματα (πχ γυναικείοι συνεταιρισμοί).
  • να διαθέτουν δεσμούς συνεργασίας με μεγάλο φάσμα φορέων της τοπικής κοινωνίας (πχ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπική αυτοδιοίκηση, ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών) και συμμετοχής σε δίκτυα με τους εν λόγω φορείς.
  • να έχουν ικανότητα ενεργοποίησης των τοπικών φορέων, καθώς και ωφελούμενων – υποψήφιων ή ενεργών κοινωνικών επιχειρηματιών 
  • να έχουν αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να φέρουν εις πέρας με επιτυχία τις προκαταρτικές δράσεις για τη δημιουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης ΚοινΣεπ και πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω στοιχεία θα περιγράφονται στην αίτηση χρηματοδότησης του δυνητικού Δικαιούχου - ΑΣ και θα τύχουν αξιολόγησης προκειμένου να επιλεγούν οι καταλληλότεροι φορείς υλοποίησης ανά περιφέρεια.

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις, ως ολοκληρωμένοι Περιφερειακοί Μηχανισμοί, θα αποτελέσουν το κύριο εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας, προώθησης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) στην κατεύθυνση της ένταξης ατόμων ευπαθών ομάδων πληθυσμού μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση. Για το λόγο αυτό, επιθυμητή είναι η δημιουργία εταιρικών σχημάτων αντιπροσωπευτικών μεν, ευέλικτων δε, τα οποία θα περιλαμβάνουν τους πλέον κατάλληλους και συναφείς με τις δράσεις που θα υλοποιήσουν, Εταίρους, για την υλοποίηση της προτεινόμενης Πράξης και την υποστήριξη των ομάδων στόχου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητη και αξιολογείται, η συμμετοχή εκπροσώπων των ομάδων στόχου, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του….

Τα ελάχιστα έγγραφα / δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να συνυποβάλλονται με την αίτηση – φάκελο του Δικαιούχου είναι:

  1. Το τυποποιημένο «ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ» συμπληρωμένο
  2. Τα νόμιμα δημοσιευμένα καταστατικά των εταίρων της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης για τις περιπτώσεις ε) και στ) του άρθρου 18 του Ν.4019/2011 και λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι αυτοί διαθέτουν νομική προσωπικότητα και λειτουργούν πριν από την υποβολή της πρότασής τους στην παρούσα Πρόσκληση για τουλάχιστον ένα (1) έτος. Η απαίτηση της μονοετούς λειτουργίας δεν υφίσταται στην περίπτωση που ο εταίρος είναι ΚοινΣΕπ ή άλλος φορέας εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά ή εγγραφή πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν τη δημοσιοποίηση της παρούσας πρόσκλησης.
  3. Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των εταίρων της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης
  4. Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής Αρχής, από τα οποία να προκύπτει ότι οι εταίροι των περιπτώσεων ε) και στ) του άρθρου 18 του Ν.4019/2011 της υποψήφιας Δικαιούχου – Αναπτυξιακής Σύμπραξης δεν τελούν υπό πτώχευση, υπό διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση, υπό αναγκαστική διαχείριση, υπό διαδικασία θέσης σε αναγκαστική διαχείριση, υπό κοινή ή ειδική εκκαθάριση, υπό διαδικασία έκδοσης απόφασης κοινής ή ειδικής εκκαθάρισης, υπό πτωχευτικό συμβιβασμό ή άλλη ανάλογη κατάσταση, υπό διαδικασία έκδοσης πτωχευτικού συμβιβασμού ή ανάλογης κατάστασης. Τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να έχουν εκδοθεί το ανώτερο μέχρι τρείς (3) μήνες πριν την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
  5. Έγγραφη Συμφωνία με τη μορφή καταστατικού της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης βάσει του άρθρου 18 του Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α)
  6. Αποφάσεις των Οργάνων Διοίκησης των Εταίρων για τη συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη, για την αποδοχή των όρων της παρούσας πρόσκλησης, την υποβολή αίτησης-φακέλου για την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και δέσμευση για απόφαση έγκρισης του Εγχειριδίου Διαδικασιών μετά τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.
  7. Οργανόγραμμα της ΑΣ σε μορφή διαγράμματος ροής (αφορά στην ομάδα έργου για την υλοποίηση της Πράξης).
  8. Περιγραφή προσόντων και θέσης του Διαχειριστή.
  9. Περιγραφή των καθηκόντων του Υπευθύνου παρακολούθησης Οικονομικού αντικειμένου (δεν ταυτίζεται με τον Διαχειριστή) και του Υπευθύνου παρακολούθησης Φυσικού αντικειμένου για το σύνολο της Πράξης σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και το οργανόγραμμα. Περιγραφή των προσόντων των παραπάνω Στελεχών.
  10. Εγχειρίδιο Διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων τυποποιημένων εντύπων.
  11. Περιγραφή διαθέσιμης υλικοτεχνικής υποδομής για τη διαχείριση της προτεινόμενης Πράξης.

 

Στην περίπτωση που κατά την υποβολή της πρότασης δεν είναι δυνατή η προσκόμιση από επιμέρους εταίρους των δικαιολογητικών που αναφέρονται στα σημεία 3) και 4) ανωτέρω θα πρέπει να υποβάλλεται Υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 παρ.4 Ν.1599/1986) του νομίμου εκπροσώπου του εταίρου, με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία της παρούσας πρόσκλησης και ότι ο αντίστοιχος φορέας:

  • Δεν έχει διακόψει την άσκηση δραστηριότητας ή δεν έχει γίνει παύση εργασιών του και συνεχίζει να λειτουργεί.
  • Δεν τελεί υπό πτώχευση, δεν έχει κινηθεί σε βάρος τους διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή άλλη ανάλογη κατάσταση.
  • Δεν τελεί υπό εκκαθάριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση.
  • Δεν τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση.
  • Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος.
  • Ότι σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης της υποψήφιας Αναπτυξιακής Σύμπραξης, αναλαμβάνει την υποχρέωση για την έγκαιρη και προσήκουσα προσκόμιση των παραπάνω δικαιολογητικών για την υπογραφή του Συμφώνου αποδοχής των Όρων από το Δικαιούχο - ΑΣ.

Όλα τα νομιμοποιητικά δικαιολογητικά που παρουσιάζονται ανωτέρω, υποβάλλονται σε πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα, εφόσον κατά νόμο χορηγούνται στο φορέα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλεται, επί ποινή αποκλεισμού, Ένορκη Βεβαίωση του νομίμου εκπροσώπου του αντίστοιχου φορέα ενώπιον συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκη, στην οποία θα αναφέρονται οι νομικοί λόγοι για τη μη προσκόμιση των εν λόγω δικαιολογητικών.

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 4 «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών». Ως προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) των προς ένταξη πράξεων ορίζεται συνολικά το ποσό των είκοσι τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (23.450.000 €), το οποίο θα κατανεμηθεί ως εξής:

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αριθμός Δικαιούχων

Μέγιστος Π/Υ υλοποίησης Πράξεων (1/11/2013-31/10/2015)

Μέγιστος Π/Υ προετοιμασίας Περιφερειακού Μηχανισμού (15/5/2013 - 16/9/2013)

Σύνολο Π/Υ

Ελάχιστος Αριθμός ωφελούμενων που αντιστοιχεί στον Π/Υ

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

1

1.270.000,00

50.000,00

1.320.000,00

420

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

2

3.900.000,00

100.000,00

4.000.000,00

1300

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

1

590.000,00

50.000,00

640.000,00

200

Περιφέρεια Ηπείρου

1

700.000,00

50.000,00

750.000,00

230

Περιφέρεια Θεσσαλίας

1

1.520.000,00

50.000,00

1.570.000,00

510

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

1

1.140.000,00

50.000,00

1.190.000,00

380

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

2

470.000,00

100.000,00

570.000,00

145

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

1

1.420.000,00

50.000,00

1.470.000,00

475

Περιφέρεια Πελοποννήσου

1

1.215.000,00

50.000,00

1.265.000,00

405

Περιφέρεια Αττικής

3

7.825.000,00

150.000,00

7.975.000,00

2645

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

2

450.000,00

100.000,00

550.000,00

140

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

2

700.000,00

100.000,00

800.000,00

215

Περιφέρεια Κρήτης

1

1.300.000,00

50.000,00

1.350.000,00

435

 ΣΥΝΟΛΑ

19

22.500.000,00

950.000,00

23.450.000,00

7.500,00

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας προβλέπει τη δημιουργία Μηχανισμών Υποστήριξης σε περιφερειακό επίπεδο.

Αυτοί οι μηχανισμοί (για συντομία Περιφερειακοί Μηχανισμοί – ΠΜ) θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν:

  • Τη λειτουργία κέντρου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:
    • Πληροφόρηση, κινητοποίηση, υποστήριξη, coaching και mentoring για δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών συνεταιρισμών.
    • Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών των Κοιν.Σ.Eπ., υπηρεσίες θερμοκοιτίδας που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, διοικητική και λογιστική υποστήριξη ή μέρος αυτών κλπ.
    • Ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών πακέτων επιχειρηματικής τεχνογνωσίας τα οποία θα παρέχονται σε υποψήφιους κοινωνικούς επιχειρηματίες και προσέλκυση διάφορων κατηγοριών αποκλεισμένων ή κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
    • Παροχή υπηρεσιών εξωτερικών συνεργατών ειδικευμένων στην υποστήριξη επιχειρήσεων, υπηρεσιών δικτύωσης με οργανισμούς και φορείς υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας, υπηρεσίες επένδυσης στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και πρόσβασης σε επιχειρηματικές ευκαιρίες.
    • Υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα ERASMUS νέων επιχειρηματιών.
    • Οργάνωση και λειτουργία fora διαλόγου και τοπικών συμφώνων (pacts).
    • Δικτύωση των Κοιν.Σ.Eπ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και δημιουργία clusters.
    • Οργάνωση διακρατικής συνεργασίας για λογαριασμό μεμονωμένων Κοιν.Σ.Eπ.
  • Οι ΠΜ θα παρέχουν στις Κοιν.Σ.Eπ. υποστήριξη, εργαλεία και εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε θέματα:
    • Εμπέδωσης της Κοινωνικής αποστολής και ανάδειξης του κοινωνικού αντίκτυπου από τη λειτουργία της Κοινωνικής Επιχείρησης.
    • Ίδρυσης, οργάνωσης και διοίκησης της Κοιν.Σ.Eπ.
    • Ανάπτυξης πελατολογίου.
    • Πρόσβασης σε υπηρεσίες ανάθεσης του δημόσιου τομέα και συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς.
    • Πρόσβασης σε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.
    • Υιοθέτησης ή επανάληψης επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων
  • Θα είναι επίσης αρμόδιοι φορείς για τη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην περιοχή παρέμβασής τους μέσω διαρκούς καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στελεχών – πολλαπλασιαστών της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Θα λειτουργούν (με την υποστήριξη του ΚΜ) μόνιμα fora διαλόγου με τη μορφή δικτύωσης φορέων και άλλων ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) και συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών και παραδοτέων.
  • Θα παρέχουν τριμηνιαίες αναφορές για τους Κοιν.Σ.Eπ. της ευθύνης τους και θα καταθέτουν προτάσεις για την ανάπτυξή τους.
  • Θα επιδιώκουν δικτύωση και διασύνδεση με ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα καθώς επίσης και με τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς με στόχο την δημιουργία κατάλληλων υποδομών υποστήριξης σε θέματα διοίκησης, προώθησης, τεχνολογίας, ενσωμάτωσης καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία, σχεδίασης νέων προϊόντων κ.λπ.
  • Θα επιχειρούν δικτύωση με άλλες θερμοκοιτίδες, τεχνολογικά πάρκα, επιχειρηματικά δίκτυα σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας και οργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις.

 

Χρονικά, οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ΠΜ προς τις Κοιν.Σ.Eπ. μπορούν να χωριστούν σε δύο φάσεις:

1. Προκαταρτική φάση (Pre Start-Up), όπου θα πραγματοποιείται η προσέγγιση, η πληροφόρηση των δυνητικών Κοινωνικών Επιχειρηματιών, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, η υποστήριξή τους για συμμετοχή σε ERASMUS νέων επιχειρηματιών, η εκπαίδευσή τους σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και εάν υπάρχει ανάγκη, σε αντικείμενα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους μέσω της παραπομπής των ωφελουμένων σε σχετικά προγράμματα κατάρτισης.

2. Φάση έναρξης λειτουργίας της Κοιν.Σ.Eπ. (Start-Up), όπου θα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας, δικτύωσης μεταξύ κοινωνικών επιχειρήσεων, προμηθευτών και πελατών, προώθησης και προβολής προϊόντων, κατάρτισης μελών και εργαζομένων Κοιν.Σ.Eπ., καθώς και υπηρεσίες θερμοκοιτίδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις απαιτούμενες παρεχόμενες υπηρεσίες από τους Περιφερειακούς Μηχανισμούς κατά την προκαταρτική φάση και τη φάση έναρξης λειτουργίας των ΚοινΣΕπ μπορούν να αναζητηθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο είναι συνημμένο στο Παράρτημα της παρούσας πρόσκλησης.

Για την επιλογή των συμπράξεων φορέων για τη λειτουργία τους ως ΠΜ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε προηγούμενη επιτυχημένη εμπειρία των φορέων- εταίρων σε υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και στα πλαίσια της ΚΠ EQUAL ή των ΤΟΠΣΑ/ΤΟΠΕΚΟ ή άλλων ιδιωτικών ή/και κοινοτικών πρωτοβουλιών, στη διαφάνεια της λειτουργίας τους και στην ικανότητά τους να συμβάλλουν στην κινητοποίηση όλων των τοπικών υφιστάμενων φορέων κοινωνικής οικονομίας.

Για την αξιολόγηση και επιλογή των Περιφερειακών Μηχανισμών ανά περιφερειακή χωρική ενότητα, θα εξετάζονται:

  • Η καταλληλότητα και βιωσιμότητα του εταιρικού σχήματος και η ικανότητά του να υλοποιήσει με επιτυχία το σύνολο των προβλεπόμενων δράσεων στη διετία συγχρηματοδοτούμενης λειτουργίας του.
  • Η δημοκρατική του λειτουργία, οι συνεργασίες του με τοπικούς φορείς και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και η ικανότητά του να προκαλέσει συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Κοιν.Σ.Eπ. και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
  • Η καταλληλότητα της διακρατικής συνεργασίας του ΠΜ για την επίτευξη των στόχων λειτουργίας του, στη βάση σχετικού συμφωνητικού με το διακρατικό εταίρο.
  • Η ικανότητά του για παροχή στις Κοιν.Σ.Eπ. πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξή τους.
  • Η δυνατότητα υποστήριξης των ΚοινΣΕπ στο σύνολο της Περιφέρειας δράσης.
  • Η δέσμευση για τις υποχρεωτικές παρεχόμενες υπηρεσίες από τον ΠΜ, η υποχρέωση on-going εκπαίδευσης των στελεχών του ΠΜ σε μεθόδους και εργαλεία που θα εκπονούνται από τον Κεντρικό Μηχανισμό, καθώς και η υποχρέωση υιοθέτησής τους.
  • Η δέσμευση του ΠΜ για τη συμμετοχή των στελεχών του σε δίκτυα μάθησης και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλους περιφερειακούς μηχανισμούς.
  • Η συμβατότητα του σχεδίου δράσης του με τις προδιαγραφές που θα οριστούν από τον Κεντρικό Μηχανισμό.
  • Η εξασφάλιση συνεργασιών με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στη συμβουλευτική σε νομικά, λογιστικά, φορολογικά, τεχνικά θέματα και θέματα marketing και management για μια ευρεία κλίμακα δραστηριοτήτων των Κοιν.Σ.Eπ.
  • Η δέσμευσή του για εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος μετά τη λήξη της περιόδου συγχρηματοδότησης, με τη δημιουργία ΚοινΣΕπ για το σκοπό αυτό, η προγραμματική περιγραφή της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ υποστήριξης και η ρεαλιστική αποτύπωση της λειτουργίας και βιωσιμότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας • Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας) • Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομ...