Αποκαλύψεις για το νομοσχέδιο Κοινωνικής Οικονομίας

 


Το ερώτημα, λοιπόν, είναι:

Πώς οι πόροι του Ε.Κ.Τ. μπορούν να καταλήξουν ως κεφάλαιο κίνησης και εξοπλισμού για ιδιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τους συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς;

Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ

Συντάκτης: Σύμπραξης Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (Ο.Κ.Π
Κοινωνική εργασία για ανέργους, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες «στρατιές stage», επιχειρήσεις οι οποίες θα παρέχουν κοινωνική εργασία και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, περιλαμβάνουν τα προγράμματα που συζητήθηκαν στη διυπουργική επιτροπή για κοινωνικά θέματα που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι υπό την προεδρεία του κ. Γ. Παπανδρέου.

Πράσινη κριτική στο ν/σ Κοινωνικής οικονομίας

 Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ανάγνωση και σχόλια στο (υπο διαβούλευση ) Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική Οικονομία
«....Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), ως Φορέας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, είναι αστικός συνεταιρισμός, που διαθέτει εκ του νόμου εμπορική ιδιότητα, μέλη της οποίας μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα, είτε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου. Τα μέλη συμμετέχουν σε αυτήν με μια ψήφο, ανεξάρτητα από το ύψος της εισφοράς του κάθε μέλους και ανεξάρτητα από τα μερίδια που αυτό κατέχει.

Χρηματοδότηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων

 Ο Νόμος που προωθείτε προωθεί καθαρά τη χρηματοδότηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, και αφήνει απ' έξω το σύνολο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ιδρύματα, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείας). Δίνετε έτσι την ευκαιρία π.χ. σ΄έναν εργολάβο δενδροφυτεύσεων, ή ακόμη και σε μία ΔΕΚΟ, να χρηματοδοτηθεί!

Θέσεις για το νομοσχέδιο

 Της Διατσέντα Φουσκαρίνη


Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική οι θεσμοθετημένοι πόροι που απευθύνονται  στους φορείς της κοινωνίας πολιτών αποδίδονται και αξιοποιούνται  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μέσω προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας,

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία

 Toυ Νίκου Λαγκαδινού

Εκτιμώ ως θετική την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν σχολιάζω το γεγονός της ελαχίστης συμμετοχής στην διαδικτυακή διαβούλευση, αφού ουσιαστικά 2-3 πολίτες συνεισέφεραν με τις απόψεις τους. Αυτό σχετίζεται με την άγνοια των πολλών και την έλλειψη ενημέρωσης.

Σχετικά με το υπο ψήφιση νομ/διο του Υπ.Εργασίας για την κοινωνική οικονομία

Του Βασίλη Τακτικού
«Νομοσχέδιο μονοδιάστατο και περιοριστικό που αφήνει έξω τους πραγματικούς συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών»

   Αναγνωρίζοντας κατ΄ αρχή ως θετική την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου εργασίας για την θεσμοθέτηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε παράλληλα, τον μονοδιάστατο, περιοριστικό που αφήνει έξω τους πραγματικούς συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τις λογικές του αντινομίες που κρύβει στην φιλοσοφία του, τα θεσμικά εργαλεία και το κοινωνικό κεφάλαιο που θέλει να αξιοποιήσει.

Δημιουργία «κοινωνικής αγοράς» – δημόσια διαβούλευση

 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έθεσε σήμερα, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας».

Διαβούλευση νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία,

 

Τη σημασία του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία, που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Κοινωνική Οικονομία, Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη»,

"Kοινωνική Οικονομία" Το κρυφό έλλειμμα της χώρας

 Του Βασίλη Τακτικού.

Στην εισήγηση που ακολουθεί παρουσιάζεται το θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας κι η γραφειοκρατική σπατάλη στην διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τον πολυκατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, το έλλειμμα οριζόντιου συντονισμού και σχεδιασμού και το έλλειμμα ουσιαστικής θεσμικής διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών

Νομοσχέδιο για τη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση

Θέσεις µερικής απασχόλησης (µε 5ωρα-6ωρα) για 50.000 έως 60.000 ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας θα φέρουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καθιερώνονται µέχρι τον Απρίλιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας • Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας) • Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομ...