Οι ομάδες αυτές, πρόσθεσε, έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε προϊόντα και επιχειρήσεις καθώς η κρίση έχει προκαλέσει μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση ένα πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και την προσφορά υπηρεσιών. «Σε αυτό το χάσμα έρχεται να απαντήσει το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινωνικής σύμπραξης, υπό τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, με το εν λόγω νομοσχέδιο, θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία προωθεί την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων . Οι κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται απόγονοι των «Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης» θα συνδυάζουν, σύμφωνα με την Υπουργό, την εμπορική ιδιότητα, τον συλλογικό κοινωνικό σκοπό και την συνεταιριστική δομή.
Το ν/σ θεσμοθετεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και της Πολιτείας, αλλά και το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί τους ΦΚΟ και θα αποτελεί μέσο διαφάνειας των δράσεών τους.
Δημιουργείται επίσης το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» το οποίο θα διαθέτει στις κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις, μικροπιστώσεις και μικροδάνεια, ενώ παραχωρούνται κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ
«Τα προγράμματα που εξήγγειλε σήμερα η υπουργός Εργασίας, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, απλά ανακυκλώνουν προσωρινά τους ανέργους μεταξύ τους», σχολίασε με αφορμή τη σημερινή ομιλία της υπουργού Εργασίας, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης.
Χαρακτήρισε επίσης «κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους ανέργους, καθώς, όπως υποστήριξε, με το μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα προωθεί την περικοπή ακόμα κι αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατ. ευρώ το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου