ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας

Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας)

Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομιακής μέριμνας

Δομές κοινωνικής φροντίδας (παιδιά, Τρίτη ηλικία και άτομα με αναπηρία)

Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία

Υποστηρικτικές δομές εθελοντών

Η κοινωνική οικονομία στη προσφορά και ζήτηση εργασίας

 Πρόλογος


Η μελέτη αυτή εξετάζει τη δυναμική της κοινωνικής Οικονομίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων ΝΕΕΤΣ το πλαίσιο του προγράμματος  social need.  

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

 • Η αναζοωγόνηση της υπαίθρου

Το ζήτημα της τοπικής διατροφικής επάρκειας και η παραγοκατανάλωση

Η κοινωνικά υποστηριζόμενη Γεωργία

Η ενίσχυση στις κοινωνικές  σε κοινωνικές υποδομές των Δήμων

Η αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων

–παραγωκαταναλωση- χωρίς μεσάζοντες

Οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Αγροτικών Δήμων και αστικών Κέντρων

Ο παρεμβατισμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική οικονομία

 Ο παρεμβατισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική οικονομία, διαθέτοντας πόρους και υποδομές λειτουργεί καθοριστικά στην ανάπτυξη της και ιδιαίτερα στη δημιουργία τοπικής απασχόλησης.  Κατ΄ αναλογία  του κρατικού παρεμβατισμού στον ιδιωτικό τομέα όταν βρίσκεται σε  οικονομική κρίση  και μεγάλη ανεργία. 

Το Γλωσσάρι Κοινωνικής Οικονομίας

Κοινωνική οικονομία

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτή η προσέγγιση υπο­δεικνύει ότι ο κύριος σκοπός των οργανισμών που την ασπάζονται είναι να υπηρετούν τα μέλη της κοινότητας και όχι να επιδιώκουν το κέρδος. Επιπλέον, η κοινωνική οικονομία βασίζεται σε δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια δομική διαδικασία ελέγχου του τρόπου επιδίωξης των σκοπών του οργανισμού. Μεταξύ των οργανισμών που ανή­κουν στην κοινωνική οικονομία συγκαταλέγονται οι ενώσεις, οι συνεταιρισμοί, οι αλληλασφαλι­στικοί οργανισμοί και, από πιο πρόσφατα, τα ιδρύματα και οι κοινωνικές επιχειρήσεις.

Οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ως λύση στην Ανεργία

 Η εφαρμογή του προγράμματος ΤΟΠΣΑ της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΑΚΟΙΣΔΑ

Η παρατεταμένη κρίση του κράτους πρόνοιας και η αδυναμία της αγοράς να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επέτρεψε την επάνοδο της χρησιμότητας των συνεταιρισμών, όπως λειτουργούσαν σε προγενέστερους χρόνους, στα πλαίσια μιας νέας μορφής κοινωνικής οικονομίας, της αλληλέγγυας οικονομίας.

Δυνατότητες Συνεργασίας Κοιν.Σ.Επ. με Ο.Τ.Α.

Έχουμε αρκετά παραδείγματα και στη χώρα μας πλέον, Αναπτυξιακών Κοινωνικών Συμπράξεων μεταξύ Κοιν.Σ.Επ. και δημόσιων φορέων ή και Δήμων. Ακριβώς επειδή το παρεχόμενο έργο των Κοιν.Σ.Επ. βασίζεται κατά κανόνα στην ανταπόκριση της ζήτησης πραγματικών κοινωνικών υπηρεσιών και παρεμβάσεων επίλυσης προβλημάτων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα, συνάπτουν συμφωνίες με Δήμους και Περιφέρειες ως εταίροι ή ως υπεργολάβοι υλοποίησης τοπικών κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο Θάνατος του «Αγροτάκου» στον αγροτουρισμό

Δημήτρης Μιχαηλίδης 


Ένα ακόμα καρφί έβαλε η «όμορφη» κα Ο. Κεφαλογιάννη στους αγρότες, αφαιρώντας αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων από τους επαγγελματίες αγρότες, με την συνέργεια-ψήφιση από τους Βουλευτές της τροπολογίας για τον Αγροτουρισμό.

Τα θεσμικά εργαλεία υποστήριξης των Κοιν.Σ.Επ.

 Η κοινωνικοποίηση της γνώσης και της τεχνογνωσίας είναι απαραίτητο να βασιστεί σε ένα διαδραστικό επικοινωνιακό σύστημα, το οποίο διαθέτει το σύνολο του επιμορφωτικού υλικού ελεύθερα στο διαδίκτυο και υποστηρίζεται από μία βάση δεδομένων διαδικτυακής πλατφόρμας e-learning και wiki, με στόχο τη διάχυση χρηστικής πληροφόρησης και γνώσης, προκαλώντας την απαιτούμενη συμμετοχικότητα.


ΣΥΝΟΨΗ του βιβλίου του Βασίλη Τακτικού

 Θεσμοί και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας»


Το βιβλίο «Θεσμοί και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας» αναφέρεται καταρχήν στο πραγματιστικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας, που εξελίσσεται δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο πέρα από το κράτος και την αγορά.

Μια συνοπτική εικόνα του βιβλίου του Βασίλη Τακτικού «Θεσμοί και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας»

 Το βιβλίο εξετάζει τρεις συσχετιζόμενες έννοιες: «κοινωνία πολιτών», «κοινωνική οικονομία» και «συμμετοχική δημοκρατία». Τρεις έννοιες που στην εποχή μας συνθέτουν μέσα από μια διαλεκτική σχέση ένα δυναμικό περιεχόμενο κοινωνικής ανασύνθεσης και αλλαγής.



ΟΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΩΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

 Του Αθανάσιου Κόκκοτου

Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ INN. GROWTH

Η παρατεταμένη κρίση του κράτους πρόνοιας και η αδυναμία της αγοράς να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επέτρεψε την επάνοδο της χρησιμότητας των συνεταιρισμών, όπως λειτουργούσαν σε προγενέστερους χρόνους, στα πλαίσια μιας νέας μορφής κοινωνικής οικονομίας, της αλληλέγγυας οικονομίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝ.Σ.Επ.

 Του Αθανάσιου Κόκκοτου


Πρόεδρου της Κοιν.Σ.Επ. «Inn. Growth»

Η παρατεταμένη κρίση του κράτους πρόνοιας και η αδυναμία της αγοράς να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας επέτρεψε την επάνοδο της χρησιμότητας των συνεταιρισμών, όπως λειτουργούσαν σε προγενέστερους χρόνους, στα πλαίσια μιας νέας μορφής κοινωνικής οικονομίας, της αλληλέγγυας οικονομίας.

Η αναγκαιότητα και η σημασία των Κοιν.Σ.Επ. στην Ελλάδα της κρίση


Κρίση της μισθωτής εργασίας 

Ο συνεργατισμός και η συνεταιριστική οικονομία είναι το αντίδοτο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακόμη και αν αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος της χώρας, μια βασική παρενέργεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δε δύναται να αντιμετωπιστεί: το πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας. 

Πάλι κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους…

 Πάλι κοροϊδέψαμε τους κουτόφραγκους… και το κράτος θα προσλάβει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους για 5 μήνες δουλειά, τη στιγμή που απολύει 15.000.

Θεσμοί & εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο

 Η Κοινωνική Οικονομία είναι μία θεωρία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και συνδέεται άμεσα με την αλληλέγγυα οικονομία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο εναλλακτικός τρόπος απόκτησης εισοδημάτων που σκοπό έχει να βγάλει την κοινωνία από το οικονομικό αδιέξοδο που προκαλεί η ανεργία και η φτώχεια.

H Κοινωνική Οικονομία ως Βάση Διασυνοριακής Συνεργασίας για το Βιοτουρισμό

 Η κοινωνική οικονομία ως αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας άλλος χώρος οικονομικής δραστηριότητας για όλους τους πολίτες, πέρα από την ανταγωνιστική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αντινομίες του κράτους και της αγοράς, τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των κοινωνικά αδυνάτων. Δημιουργεί, έτσι,  συμπληρωματικά εναλλακτικό εισόδημα και ευκαιρίες απασχόλησης εκεί που σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει δυσπραγία, ανεργία και φτώχεια.

Θεσμοί και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας

 Βασίλης Τακτικός & Συνεργάτες

Το παρόν εγχειρίδιο “Θεσμοί και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας” είναι μια μελέτη με σκοπό να δοθεί ώθηση στις εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, στόχος είναι να εξελιχθεί σε “εργαλείο” μάθησης για προγράμματα προώθησης των Κοιν.Σ.Επ. και των Συμπράξεων που σκοπεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες αυτοαπασχόλησης.

Ο βιοτουρισμός ως τομέας δράσης της Κοινωνικής Οικονομίας

 Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Τακτικού «Θεσμοί και Εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας»

Ο βιοτουρισμός ως τομέας δράσης της Κοινωνικής Οικονομίας αφορά τη σύνθεση του βιοτουριστικού προϊόντος, το οποίο αναλύεται και παρουσιάζεται μέσα από το σύνολο της ζωής και της δράσης, τα φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα της εκάστοτε περιοχής, τη βιοποικιλότητα, τη γεωμυθολογία, την τοπική αρχιτεκτονική, αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική ιστορία. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, από τα παραγωγικά διαθέσιμα της περιοχής και τις αντίστοιχες δραστηριότητες (αγροτικές ασχολίες – παραγωγή/συσκευασία τοπικών προϊόντων), καθώς και από το σύνολο των δραστηριοτήτων στη φύση (ποτάμια, λίμνες, βουνά, θάλασσα) που μπορεί να έχει κάθε επισκέπτης.

Παραδείγματα οργάνωσης της συνεταιριστικής και κοινωνικής οικονομίας

 Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Τακτικού «Θεσμοί και Εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας»

Το παράδειγμα της κοινοπραξίας 

«ln Concerto»Σε μόλις μία δεκαετία, η κοινοπραξία In Concerto στο Καστελφράνκο Βένετο της βορειοδυτικής Ιταλίας εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση της περιοχής. Η κοινοπραξία ιδρύθηκε το 2002 από τοπικούς κοινωνικούς συνεταιρισμούς, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν στη φάση εκκίνησης, και δραστηριοποιείται σε μια περιοχή με 100.000 κατοίκους.

Συντελεστές και φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Τακτικού «Θεσμοί και Εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας»

Για να προσδιορίσουμε περισσότερο το χώρο δράσης που εξελίσσεται η κοινωνική οικονομία, το αντικείμενο και το υποκείμενο δραστηριότητας και τελικά τι είναι και τι δεν είναι κοινωνική οικονομία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο σκοπός, ποιοι οι συντελεστές, ποιες μορφές κοινωνικών επιχειρήσεων εξυπηρετούν αυτό το σκοπό και ποιοι μπορεί να είναι οι συμπράττοντες.

Υπηρεσίες - Τομείς εφαρμογής της κοινωνικής οικονομίας

 ΥΓΕΙΑΣ

Στον τομέα της υγείας, έχουμε κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ομάδων με ειδικά προβλήματα υγείας. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί εταιρείες παροχής υπηρεσιών για προσπελάσιμα συστήματα μεταφορών, όπως εταιρείες ταξί και λεωφορείων, καθώς και τεχνικές εταιρίες με εξειδίκευση στην κατασκευή προσπελάσιμων χώρων (κυρίως για άτομα με ειδικές ανάγκες). Τέλος, δραστηριοποιούνται εταιρείες πληροφορικής - παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για αναπήρους, ηλικιωμένους, κ.τ.λ.

Κοινωνικές Επιχειρήσεις και Κοινωνικό Franchise

 

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος


Η ύπαρξη του τεράστιου ελλείμματος των τελευταίων ετών αποτελεί απόρροια της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, δημιουργείται έλλειμμα στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών θεμάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η ανεργία, η φτώχεια, καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Έτσι, η επιχειρηματικότητα έρχεται για να καλύψει το κενό αυτό δημιουργώντας νέα μορφώματα, όπως είναι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις και τα Κοινωνικά Franchise.

Αθήνα σε αδιέξοδο∙ υπάρχει λύση ; Είναι η κοινωνική οικονομία ένα άλλο μονοπάτι;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας ιδιαίτερα ευρύς προβληματισμός για το ρόλο, τη σπουδαιότητα και την ωφελιμότητα της κοινωνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα έχει υιοθετήσει αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την προώθησή της.

Καλές πρακτικές από την Ευρώπη

 

Παραδείγματα εφαρμογών «κοινωνικής οικονομίας» και «κοινωνικών επιχειρήσεων» στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στις αρχές του 1990, το μοναδικό κράτος μέλος με ειδική νομοθεσία, όσον αφορά στις κοινωνικές επιχειρήσεις, ήταν η Ιταλία. Το 1995, το Βέλγιο συνέταξε σχετικό νόμο και αργότερα ακολούθησαν η Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία και Λιθουανία. Στη Γερμανία, θεσπίστηκε νόμος για τις επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν άτομα με βαριές αναπηρίες. Σε πολλές άλλες χώρες αναπτύσσεται ακόμη σχετικός διάλογος ως προς τη δυνατότητα θέσπισης νόμων όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση του Ηνωμένου Βασίλειου.

Πολιτιστικός τουρισμός

 Ένα είδος τουρισμού μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως πολιτιστικό όταν η συμμετοχή σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες ή εμπειρίες που αναφέρονται στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα του ταξιδιού.

Οικοτουρισμός

 Ο οικοτουρισμός αποτελεί μια μορφή τουρισμού η οποία συνδέεται με διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας στη φύση («τουρισμός φύσης» ή «φυσιολατρικός τουρισμός»). Αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες και επί το πλείστον περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. περιοχές Natura) και εμπεριέχει δραστηριότητες που μπορεί να έχουν επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (πχ. τουρισμός παρατήρησης των οικοσυστημάτων).

Αγροτουρισμός

O  αγροτουρισμός είναι μια ειδική μορφή Τουρισμού Υπαίθρου, δηλαδή μια μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής.

Κοινωνικός τουρισμός

 Ο Κοινωνικός Τουρισμός περιλαμβάνει ήπιες μορφές τουρισμού όπως ο Αγροτουρισμός, ο Οικοτουρισμός, ο Πολιτιστικός Τουρισμός κ.τ.λ.


ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περιβάλλον και Πράσινη Ανάπτυξη

 Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί διέξοδο για τους άνεργους, συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, την κάλυψη των μεγάλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ελλείψεων. 

Κοινωνικά Φαρμακεία

 Τα κοινωνικά φαρμακεία παρέχουν σε ωφελούμενα άτομα (άστεγους, άπορους και άνεργους) δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα κάθε μήνα σε κάθε περιοχή που λειτουργεί.Προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερή του τροφοδοσία με τα απαραίτητα φάρμακα, τα Κοινωνικά Φαρμακεία συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και μέσω της συμμετοχής και κινητοποίησης συλλογικών φορέων και πολιτών.

Κοινωνικά Παντοπωλεία - Κοινωνικά Πρατήρια

 Ο θεσμός του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και των «Κοινωνικών Πρατηρίων» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και έχει επεκταθεί και σε πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων. Παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια, βιβλία κ.ά. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα παρεχόμενα είδη και αγαθά αυτά προσφέρονται από ιδιώτες, κοινωνικούς φορείς, ακόμη κι από σουπερμάρκετ και γίνονται κάθε είδους ανταλλαγές.



Καταστήματα Δικαίου Εμπορίου - Εταιρικά Σχήματα ΕΔΕ

 Μια άλλη μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχείρησης, συνδέεται με την δημιουργία καταστημάτων δικαίου ή ηθικού εμπορίου (fair train). Το δίκαιο εμπόριο στηρίζεται σε μια συμφωνία εμπόρων, καταναλωτών και παραγωγών που διέπεται από αρχές αλληλεγγύης όπου γίνεται εμφανής η ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων παραγωγών ή περιοχών & προϊόντων. Παράλληλα αυτή η ανάγκη διαμορφώνει ένα πλαίσιο συμφωνίας τιμής για τα προϊόντα και διαφάνειας μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή.

H κρίση λειτουργεί απελευθερωτικά για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας


 
Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού* στην Ξένια Κουτσογιάννη*

Ο νέος νόμος 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και ειδικότερα το άρθρο 18 για τις κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις, αλλάζει, σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στις κοινωφελείς δραστηριότητες της οικονομίας, στη προνοιακή πολιτική της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η Πανούργα Σύλληψη της Κοινωνικής Μεταρρύθμισης

 Αναδημοσίευση από tovima.gr

Η ευκαιρία της αναγέννησης δύναται να πάρει σάρκα και οστά στη χώρα μας από το αποτέλεσμα μιας δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ πρόκλησης (μεταρρυθμιστικά μέτρα), και ανταπόκρισης (κοινωνική δέσμευση για την εφαρμογή των μέτρων).

Οικονομικά των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Παντελής Σκλιάς, Επίκουρος Καθηγητής

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες διοχετεύονται μέσω διεθνών ΜΚΟ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΜΚΟ παρείχαν στα μέσα της δεκαετίας του ?90 το 13% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας, δηλαδή ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο απ? αυτό που διαχειρίζεται το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (με την εξαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Οικανάπτυξη και τοπική αυτοδιοίκηση και Μ.Κ.Ο

 Μια καινοτόμος προσέγγιση για την αναζωογόνηση στις τοπικές κοινωνίες

Βασίλης Τακτικός – Διευθυντής του περιοδικού και του Δικτύου Μ.Κ.Ο «Ανάδραση»

Τα «καλά νέα» για την αντιμετώπιση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας έρχονται μέσα από το μοντέλο οικοανάπτυξης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλογικών οργανώσεων και πολιτών.

Πράσινο Ταμείο - Στην κόψη του ξυραφιού

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

To 2010 το ΕΤΕΡΠΣ –κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος– (Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) αντικαταστάθηκε από το «Πράσινο Ταμείο», του οποίου η δημιουργία, η ονομασία και ο σχεδιασμός, η προβλεπόμενη ενίσχυση με κονδύλια και τα υποθετικά πλάνα αναδάσωσης, αναπλάσεων αστικών κ.λπ. είχαν δημιουργήσει ένα κύκλο από συζητήσεις και μεγάλες προσδοκίες.

Διαχείριση γνώσης και νέες τεχνολογίες - Συστήματα Υγείας

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

Η τεράστια εξέλιξη και οι νέες μορφές της τεχνολογίας των πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών έχουν προωθήσει σημαντικές εξελίξεις στην οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας γενικότερα, δημιουργώντας καθημερινά καινούργιες απαιτήσεις για την βελτίωσή τους, την διαχείριση της οργανωτικής αλλαγής και της γνώσης, καθώς και την διάχυσή τους, όπως και την διασύνδεσή τους με το ανθρώπινο δυναμικό.

Εσείς τι γνωρίζετε για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.);

 Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος


κοινσεπ 5Το μότο με το οποίο διαφημίζονται είναι, «Συνενώνουν δυνάμεις ανθρώπων, Δημιουργούν θέσεις εργασίας, Στηρίζουν την τοπική κοινωνία», ένα μότο που τις περιγράφει απόλυτα, αφού οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, έρχονται σαν φως ελπίδας για τους πολίτες αυτής της χώρας, λόγω του μέγιστου κοινωνικού οφέλους το οποίο προσπαθούν να επιτύχουν μέσω της λειτουργίας τους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κοινωνικές Επιχειρίσεις

 

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος

ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ

Στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που ζούμε, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.T.A.) βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οξύτατα προβλήματα και οφείλουν να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν και μάλιστα αποτελεσματικά. Με τις δυσκολίες και τη δραματική πτώση των δεδομένων της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις, το αίτημα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον αστικό χώρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Κοινωνική οικονομία - Ευρωπαϊκές πολιτικές και εξελίξεις

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

Η παρατεταμένη κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας, με την συνεχή διόγκωση των φαινομένων της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της υπερκαταναλωτικής κουλτούρας σε βάρος του περιβάλλοντος, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και οι οικονομικές ανισότητες προκάλεσαν κενά, ελλείμματα πολιτικά, θεσμικά, καθώς και ανάγκη χάραξης νέων πολιτικών και κατευθύνσεων για την επίλυσή τους.

Διαχείριση της γνώσης και περιβάλλον

 Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός,


Δημοσιογράφος

Είναι σαφές ότι κάθε επιχείρηση που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του κέρδους της, εντάσσεται στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, εγχώριο και παγκόσμιο.

Οργανωσιακή γνώση

 

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,

Κοινωνιολόγος

Χρυσοί οδηγοί προσωπικού


Η επιστημονική κοινότητα για αιώνες «ταλανίζεται» γύρω από το εννοιολογικό ζήτημα της γνώσης προσπαθώντας να καθορίσει την φύση της, τις διαστάσεις, την σχέση της με παρόμοιες έννοιες όπως δεδομένα, πληροφορίες, επιστήμη, κ.α., την διαχείρισή της, τις τεχνικές και τα αντίστοιχα συστήματα.

«Το καταναλωτικό κίνημα έναντι του κρατικού παρασιτικού συνδικαλισμού»

 

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, διευθυντή της Οίκοpress,

στον Αθανάσιο Κόκκοτο, Διαχειριστή περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγο

Το καταναλωτικό κίνημα είναι το αντίδοτο και η ελπίδα για την αντιμετώπιση του παρασιτικού συνδικαλισμού, υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Τακτικός. Ο κοινωνικός ακτιβισμός έναντι της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους των τιμών.

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα & Τοπική Αυτοδιοίκηση «Η συμβολή τους για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»

 Οικονομολόγος

 «Βιώσιμη ή Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι παρούσες γενιές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες»

Ορισμός από τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη / Ρίο ντε Τζανέιρο 3-14/6/1992

 

Serge Latouch: Η κοινωνία της ανάπτυξης βρίσκεται σε κρίση γιατί πέσαμε στην παγίδα της «οικονομικής μεγέθυνσης»

 

Συνέντευξη του Serge Latouche στην εφημερίδα “Diagonal”

Μετάφραση από τα Ισπανικά: Δημήτρης Μαρκόπουλος

 

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ιδέας της αποανάπτυξης και της κριτικής της έννοιας της μεγέθυνσης;

Ανάπτυξη και μεγέθυνση είναι δύο λέξεις που συνήθως χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, αν και εμπεριέχουν διαφορετικές νοηματικές αποχρώσεις.

Το Παρατηρητήριο Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

 

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού

στη δημοσιογράφο Νατάσα Στάμου

Η «Social Activism Αθηνών» παρακολούθησε δια του εκδότη της την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV III) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες – Δήμοι – Άνθρωποι» και μας μεταφέρει τις εκτιμήσεις του από το γεγονός αυτό.

Η "Πράσινη Κατανάλωση" υπαγορεύει τους όρους στις μεγαλοβιομηχανίες

 

Μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες παπουτσιών όπως η Adidas, η Clarks, η Nike και η Timberland απαίτησαν ένα άμεσο μορατόριουμ της καταστροφής των δασών του Αμαζονίου από τις Βραζιλιάνικες εταιρείες που τους προμηθεύουν δέρματα.

Το τέρας της γραφειοκρατίας απειλεί το κόστος ζωής (;)

 

Όσο και αν παραπονιέται ο κόσμος για το ατέρμονο των γραφειοκρατικών διατυπώσεων θα ήταν σκέτη αυταπάτη να πιστέψουμε έστω ένα λεπτό ότι η συνεχής διοικητική εργασία μπορεί να συντελέσει σε οποιοδήποτε πεδίο με όποια άλλα μέσα…Στον τομέα της διοίκησης η επιλογή βρίσκεται αποκλειστικά μεταξύ γραφειοκρατίας και του ερασιτεχνισμού»

Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός Η κρίση της αντιπροσώπευσης σχετίζεται σήμερα με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημοκρατίας. Η συμμετοχική Δημοκρατία δεν είναι μόνον ζήτημα σεβασμού στην βούλ

 Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο ζούμε την διαδικασία της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο «Καλλικράτης» που εισάγει για πρώτη φορά θεσμούς κοινών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις ΜΚΟ για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για να δοκιμαστούν στην πράξη κοινές δράσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ για τις αποκαλούμενες κοινωνικές συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο για την συμμετοχική δημοκρατία και την αειφόρο ανάπτυξη

Τι προτείνεται για τις κοινωνικές συμπράξεις

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Ενότητα των  προσπαθειών, για την συνεργασία, την ομοσπονδιοποίηση και την δικτύωση μεταξύ των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

«Σπίτια αλληλεγγύης» για μετανάστες στην Ελλάδα προτείνει ο Τζορτζ Σόρος

 Αναδημοσίευση από www.tanea.gr


Η λαθρομετανάστευση και η δράση της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Συμβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στο Βερολίνο

 Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοβουλία από τον Τζόρτζ Σόρος

Δημιουργία οίκων αλληλεγγύης για μετανάστες και άπορους

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζ. Σόρος Πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και κοινωνικά ευάλωτων Ελλήνων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση με τη δημιουργία «οίκων αλληλεγγύης» σε άδεια δημόσια κτίρια που θα χρηματοδοτηθούν από ιδρύματα όπως το δικό του, παρουσίασε χθες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί απέναντι στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό

 Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος


«..Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ"..»

Στρατηγού Ι. Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, τόμος Β', Ελληνικά Γράμματα/Τα νέα 2006



Σήμερα ζούμε σε μία εποχή που, εν μέσω κοινωνικής / οικονομικής / πολιτικής κρίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Είμαστε στην εποχή που πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά, με βάση το «εμείς» και όχι το «εγώ», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες.

Κοινωνικά Παντοπωλεία - Υπουργείο Εσωτερικών

 Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων

Υπουργείο Εσωτερικών

1. Τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ. Στο πλαίσιο των παντοπωλείων οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμούς μπορούν να διοργανώνουν και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους. Μπορούν επίσης να λαμβάνουν κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης αστέγων και απόρων.

Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών - Ρεύματα σκέψης

 Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

Οι έννοιες κοινωνικός ακτιβισμός, εθελοντισμός, κοινωνική οικονομία, κοινωνία των πολιτών, τριτογενής τομέας, μη κερδοσκοπικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από ερευνητές, συγγραφείς και φορείς, χωρίς συνήθως να υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς το περιεχόμενό τους.

Κοινωνική Οικονομία - Τα πλεονεκτήματα της Τοπικής Αυτοδιοικήσης στην Κοινωνική Οικονομία

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Στο ερώτημα γιατί η Κοινωνική Οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί στην Τοπική Αυτοδιοικήση και ιδιαίτερα να ενσωματωθεί ως πολιτική στο πρόγραμμα “Καλλικράτης” οι απαντήσεις έχουν ως ακολούθως:

Κοινωνική Οικονομία - Το άθροισμα και η συντεταγμένη κοινωνία των πολιτών

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα στη χώρα μας είμαι ένα μεγάλο άθροισμα οργανώσεων που λειτουργούν σ’ όλους τους τομείς αναφορά του εθελοντισμού, περιβάλλον θεσμούς αλληλεγγύης, πολιτισμού και δια βίου μάθησης με αναγνωρισμένα θετικά αποτελέσματα.

Κοινωνική Οικονομία και πράσινη ανάπτυξη εν μέσω οικονομικής κρίσης

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός 


Εισήγηση Βασίλη Τακτικού στο Συνέδριο της Ηλείας 25-27 Ιουνίου

Αγαπητοί φίλοι

Από την περιφέρεια της Ηλείας και της Δυτικής Πελοποννήσου ξεκινάμε σήμερα ανοίγοντας μια θεματική για την Κοινωνική Οικονομία και πράσινη ανάπτυξη που θα ’πρεπε να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι είναι Κοινωνική Οικονομία

 Υπάρχει η άτυπη παραδοσιακή κοινωνική οικονομία της αλληλεγγύης, των μη χρηματικών ανταλλαγών. Στις παραδοσιακές αγροτικές οικονομίες υπήρχε πάντα μια άτυπη μορφή ανταλλαγών σε είδος, εργασία και μέσα παραγωγής, που διευκόλυνε τους χωρικούς στις ανταλλαγές τους που είχαν αντικειμενικά πολύ περιορισμένα χρήματα. Αντάλλαζαν, έτσι, όχι μόνο προϊόντα, αλλά και χρόνο εργασίας μεταξύ τους.

Σχετικά με το Θεσμικό Έλλειμμα της Κοινωνικής Οικονομίας

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός 

Η «Κοινωνική Οικονομία» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κρυφό έλλειμμα της χώρας καθώς είναι εμφανής η υστέρηση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το αντικείμενο της Κοινωνικής και πράσινης Επιχειρηματικότητας

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Ενδεικτικά:

Η αλληλέγγυα οικονομία με τη μορφή συνεργατισμού των μη κερδοσκοπικών εταιριών μπορεί να έχει αντικείμενο δραστηριότητας την προστασία του περιβάλλοντος, την ανθρωπιστική δραστηριότητα και στις υπηρεσίες υγείας.

Η κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός 

Ένα βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον για το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται μια επιχείρηση.

Οι εχθροί της Κοινωνίας Πολιτών και της Κοινωνικής Οικονομίας

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Τα άκρα της πολιτικής δεν θέλουν και πολεμούν την κοινωνική οικονομία

Η κρατική και κομματική γραφειοκρατία (κρατισμός)

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη (νεοφιλελεύθερη αντίληψη)

Οι συντεχνιακή αντίληψη και οργάνωση της κοινωνίας, η οποία διαρθρώνεται κυρίως μέσα από τον κρατικό μηχανισμό και συνδικαλισμό.

Στη σχέση με το κράτος θα πρέπει να σκεφτούμε το μεγάλο κόστος της γραφειοκρατίας και διαμεσολάβησης όταν πόροι αντλούνται διαμέσω της φορολογίας για να περάσουν κατόπιν στους κοινωνικούς φορείς. Υπολογίζεται ότι ένα 35% περίπου χάνονται μέσα από αυτή την διαμεσολάβηση.




 

H κρίση της αντιπροσώπευσης και η Συμμετοχική Δημοκρατία

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Η κρίση της αντιπροσώπευσης σχετίζεται σήμερα με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημοκρατίας.

Κοινωνικές Δημοτικές Συμπράξεις

 Social Activism Αθηνών: Το πρώτο δείγμα γραφής σε newsletter.

Πρώτη προσέγγιση, η κοινωνική οικονομία στο επίπεδο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων από τη θεωρία στην πράξη.

Επιστήμη κατά της Φτώχειας

 Γράφει η Ελένη Βενιέρη

Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

"Μια ιεραρχική κοινωνία δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν βασίζεται στη φτώχεια και στην άγνοια." 

George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας 


ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Το επίπεδο ανάπτυξης και η φτώχεια αποτελούν θέματα τα οποία βρίσκονται διαχρονικώς υψηλά στην ημερήσια διάταξη όλων των οργανωμένων κοινωνιών. Επιπλέον, αποτελούν δομικά τους προβλήματα, μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου κατασταλτική ή προληπτική η οποία κάθε φορά επιλέγεται για την αντιμετώπισή τους. Ο εντοπισμός και η αναγνώριση του εκάστοτε προβλήματος, η σωστή περιγραφή και η σε βάθος ανάλυσή του αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας. Εάν δεν έχουμε ήδη βρει το κλειδί της εξάλειψής της, μπορούμε άμεσα να δοκιμάζουμε τρόπους για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των συνεπειών της.

Κοινωνικοί λαχανόκηποι, μια καλή πρακτική

Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη

Δημοσιογράφος

Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι ξεκίνησαν ως «αντίδοτο» στην κρίση και την ανέχεια. Έχοντας στον πυρήνα τους την  αλληλεγγύη, συνιστούν μια αναδυόμενη τάση κόντρα στην διατροφική ανεπάρκεια. Πρόκειται για δράσεις που «γεφυρώνουν» τον ακτιβισμό με την οικολογία και διαπνέονται από την κουλτούρα του «να μοιράζεσαι». Οι δράσεις αυτές έχουν παιδευτικό, κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα. Αποκαθιστούν την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, παράσχοντας σε κάθε πολίτη «τα προς το ζην». Αποτελούν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αφού «άνθησαν» σε μια περίοδο οικονομικής και περιβαλλοντικής παρακμής.

Κοινωνικά Παντοπωλεία - Υπουργείο Εσωτερικών

 

Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων

Υπουργείο Εσωτερικών

1. Τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ. Στο πλαίσιο των παντοπωλείων οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμούς μπορούν να διοργανώνουν και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους. Μπορούν επίσης να λαμβάνουν κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης αστέγων και απόρων.

Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και ωφελούμενοι

 


Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος


  
 «Για να γίνουν έργα μεγάλα, δεν φτάνει ένας μόνο να τα κάμει χρειάζεται η συνέργεια ολωνών»

Γιάννης Ψυχάρης, 1854-1929, Έλληνας φιλόλογος & λογοτέχνης

 

Σήμερα, αυτή η φράση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία  χρόνια. Μια εξαιρετική αλλαγή στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει και η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπου χτίζουν τοπικές, στέρεες και ενδυναμωμένες οικονομίες.

Λειτουργία ΜΚΟ και «δάνειες» κακές πρακτικές

 

Νατάσα Στάμου

Δημοσιογράφος

 

(Αντι)πρόταση. (Αντ)επιχείρημα. (Αντί)δραση: Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες που εμποδίζουν τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να ανταποκριθούν σε αυτή τους την επιδίωξη και ευθύνη; Ή αλλιώς, μία σύντομη καταγραφή των κυριότερων αρνητικών πρακτικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υιοθέτησαν και εξακολουθούν να υιοθετούν ορισμένες οργανώσεις.

Ιδέες & Καλές Πρακτικές των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

 

Φίλιππος Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

«Δε χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να κάνεις την αρχή.
Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνεις την αρχή στο να γίνεις σπουδαίος»

|Joe Sabah, Συγγραφέας - Εκδότης|


Οι επιχειρήσεις του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών, που βρίσκονται εκτός της συμβατικής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανόηση της μεγάλης σημασίας της Κοινωνικής Οικονομίας για τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μια τράπεζα...ανάποδα!

 Γράφει η Άντρη Γεωρνταμιλή

Επικοινωνία & Media


Τα παραδείγματα της «Ηθικής Τράπεζας» στην Πάντοβα της Ιταλίας

Σε μία εποχή, όπου οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διασώσουν ένα αποτυχημένο, καταναλωτικό, στυγνά ανταγωνιστικό και καθόλα καταστροφικό, για τον άνθρωπο και τη φύση, οικονομικό μοντέλο, στηρίζοντας πάση θυσία -θυσία όσων παράγουν τον κοινωνικό πλούτο- το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, θα αναρωτιόταν κανείς πόσο προκλητικοί ή οξύμωροι ακούγονται οι όροι «ηθική», «κοινωνική» ή και «πράσινη τράπεζα». Η ύπαρξη μίας μη αμιγώς κερδοσκοπικής τράπεζας αποτελεί απλώς ένα ανέκδοτο προς διασκέδαση των μίζερων καιρών ή ένα εφαρμόσιμο μοντέλο το οποίο ως προς τους σκοπούς της, τουλάχιστον, φαίνεται να δουλεύει; Εάν ισχύει η λαϊκή ρήση, τότε «ο χρόνος… έδειξε». Κι όμως, λειτουργεί!

Κοινωνική Οικονομία: Από τη θεωρία στην πράξη

Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο όρος κοινωνική οικονομία είτε αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τους γνωστούς σε όλους συνεταιρισμούς είτε χρησιμοποιείτο αφηρημένα για να περιγράψει μια οικονομία με πιο ανθρώπινο και πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Σε επίσημα κείμενα  εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και χρησιμοποιήθηκε από τους σοσιαλιστές για πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπούς. Στα επόμενα χρόνια, αρχίζουν σταδιακά, μέσα από την ίδια την κοινωνία και τις δράσεις χιλιάδων οργανώσεων, να προκύπτουν λύσεις – απάντηση στις ατέλειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, αλλά και των κενών της δημοκρατίας και να πηγάζουν πρωτοβουλίες που υποκαθιστούν τη κοινωνική λειτουργία του κράτους, με συνέπεια την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το 1989 ο όρος κοινωνική οικονομία αναφέρεται πλέον σ’ ένα ευρύτερο πεδίο επίσημων ή άτυπων οργανώσεων όπως σωματεία, συνεταιρισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ταμεία αλληλασφάλισης κλπ κι ιδρύεται η μονάδα Κοινωνικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κοινωνική Οικονομία και Περιβάλλον μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης»

 Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Το σχέδιο “Καλλικράτης” είναι μεγάλη ευκαιρία να συνδεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο να βασίζεται στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας.

Ενημερώνομαι - Διεκδικώ - Αντιστέκομαι - Καταγγέλω -- Έτσι θα προστατευτεί ο Καταναλωτής!

 Συνέντευξη από τον κ. Βασίλη Λύγκα (Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών Αττικής)

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Χημικός

   

Το Καταναλωτικό Κίνημα στη χώρα μας έχει μακρά ιστορία και φυσικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, χρειάζεται πολύς αγώνας για να γίνει κατανοητό σε όλο το καταναλωτικό κοινό ότι είναι προς το συμφέρον του να δράσει συντονισμένα για να υπάρξουν αποτελέσματα.  Ανοίγουμε ένα παράθυρο συνομιλίας με τις καταναλωτικές οργανώσεις, για τις οποίες πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η μεταξύ τους συνεργασία αλλά και το «άνοιγμά» τους στο πλατύ κοινό. Με μία εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη του κ. Βασίλη Λύγκα, προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών Αττικής, αγγίζουμε θέματα που ενδιαφέρουν τον Έλληνα καταναλωτή, για την οικονομική κρίση αλλά και την συμπεριφορά μας στα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

Η λύση στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας

 




Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος 


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ

Οι ρίζες της δημοκρατίας και της διατηρήσιμης ανάπτυξης: συνεργασία της Ευρώπης με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων

 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Άποψη για ΟΚΠ

  • Οι ΟΚΠ συμβάλλουν στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της νομιμότητας των κρατών, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη κοινωνική συνοχή και σε πιο ανοικτές και ισχυρές δημοκρατίες.

Δίκτυο Συμβουλευτικής και Συνεργατισμού

 Ένα δίκτυο υποστήριξης των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανάπτυξη της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανισότητας των ευκαιριών και της φτώχειας.

Η έννοια της Κοινωνικής οικονομίας

 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο όρος κοινωνική οικονομία είτε αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τους γνωστούς σε όλους συνεταιρισμούς είτε χρησιμοποιείτο αφηρημένα για να περιγράψει μια οικονομία με πιο ανθρώπινο και πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Σε επίσημα κείμενα εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και χρησιμοποιήθηκε από τους σοσιαλιστές για πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπούς. Στα επόμενα χρόνια, αρχίζουν σταδιακά, μέσα από την ίδια την κοινωνία και τις δράσεις χιλιάδων οργανώσεων, να προκύπτουν λύσεις – απάντηση στις ατέλειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος,

Μια καινοτόμος προσέγγιση για την αναζωογόνηση στις τοπικές κοινωνίες

του Βασίλη Τακτικού - Γιάννου Παπαiωάννου

Τα «καλά νέα» για την αντιμετώπιση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας έρχονται μέσα από το μοντέλο οικοανάπτυξης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλογικών οργανώσεων και πολιτών.

Κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη απέναντι στην κρίση

 Εισήγηση Βασίλη Τακτικού στο Συνέδριο της Ηλείας 25-27 Ιουνίου

Αγαπητοί φίλοι

Εκ μέρους του δικτύου ‘’Σύμπραξη ΜΚΟ’’ θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της Νομαρχίας Ηλείας, το “έργο πολιτών”, και τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διότι, κατορθώνουν να βάλουν στη πράξη ένα νέο θεσμό κοινωνικής συνεργασίας, μια καινοτομία με ένα ζωντανό παράδειγμα συμμετοχής δημοκρατίας. Τόσο η θεματολογία του Συνεδρίου όσο η σύνθεση της συμμετοχής και η πληρότητα των εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί ήδη πιστεύω ότι, διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη αφήγηση για τα θέματα κοινωνικής οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης που αντικειμενικά έλειπε από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως πρότυπο για την χώρα μας.

Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Όταν η ιστορία γράφεται ανάποδα

 * της Ξένιας Κουτσογιάννη – Αύγουστος 2011

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε σαν χώρα και σαν πολίτες, είναι ιδιαίτερα θλιβερή η διαπίστωση ότι η διαπλοκή καλά κρατεί.

Δίκτυα : Οριζόντια Συνεργασία "κοινωνική – πράσινη οικονομία"

Εισήγηση του Βασίλη Τακτικού

Εισαγωγή
Μέσα στο γενικότερο κλίμα των ημερών σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και το ‘‘Έργο πολιτών’’ είχε μια πολλή εύστοχη επιλογή στο θέμα του συνεδρίου να αναδείξει τον εθελοντισμό και τον τρίτο τομέα οικονομίας με μια καινοτόμα πολιτική προσέγγιση για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Κοινωνική οικονομία. Κι όμως δουλεύει!

 * Της Ξένιας Κουτσογιάννη

Σε μια εποχή που η γκρίνια κι η μιζέρια αποτελούν εθνικό σπορ και μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες, τις οικογένειες κι όσους τόπους δουλειάς έχουν απομείνει, τα καλά νέα είναι κρίμα να περνάνε απαρατήρητα κι ασχολίαστα. Και μπορεί οι απόψεις του καθενός μας για το τι θεωρείται σήμερα «καλό νέο» να είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ανέκαθεν, το καινούργιο αποτελούσε πάντα μια λάμψη στο

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας • Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας) • Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομ...