Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος Οικονομολόγος «Για να γίνουν έργα μεγάλα, δεν φτάνει ένας μόνο να τα κάμει χρειάζεται η συνέργεια ολωνών» Γιάννης Ψυχάρης, 1854-1929, Έλληνας φιλόλογος & λογοτέχνης
Σήμερα, αυτή η φράση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Μια εξαιρετική αλλαγή στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει και η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπου χτίζουν τοπικές, στέρεες και ενδυναμωμένες οικονομίες.
Το 2012 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την κοινωνική οικονομία, καθώς ανακηρύχθηκε από τον Ο.Η.Ε. ως το «Παγκόσμιο Έτος Συνεταιρισμών» με το σύνθημα «Οι συνεταιρισμοί χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο» και γιορτάζεται παγκοσμίως το συνεταιριστικό μοντέλο διαχείρισης και οι αξίες που αντιπροσωπεύει στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. Γι' αυτό το λόγο, είναι ευκαιρία για όλους μας να μάθουμε περισσότερα για τους συνεταιρισμούς, και γιατί όχι, να συμμετέχουμε ενεργά ή ακόμη και να συστήσουμε κάποιον για την εξυπηρέτηση του γενικότερου κοινωνικού - συλλογικού συμφέροντος. Θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο οδηγό για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τα γενικά χαρακτηριστικά τους, τα κίνητρα που δίνονται για τη σύστασή τους, τους οικονομικούς πόρους τους και τα βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει για να συστήσει μια τέτοια επιχείρηση. Προηγουμένως, όμως, θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στο τι ακριβώς είναι οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ποιες κατηγορίες υπάρχουν. 1. Τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.); Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. είναι αστικοί συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού και διαθέτουν εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Διοικούνται ισότιμα από τα μέλη τους και η λειτουργία τους βασίζεται στην επιδίωξη του συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος τους προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί και να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν την ευημερία της κοινωνίας. 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.; Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αυτές είναι, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: α) «Ένταξης» Στόχος τους είναι η απασχόληση ή/και η επαναδραστηριοποίηση των πολιτών που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Αυτές οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ουσιαστικά αφορούν στην ένταξη των ατόμων στην οικονομική και κοινωνική ζωή, τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και πιο συγκεκριμένα:
β) «Κοινωνικής Φροντίδας» Στόχος τους είναι να καλύψουν εναλλακτικές μορφές παροχής υπηρεσιών και προϊόντων χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες που μέχρι σήμερα καλύπτονται με δυσκολία. Αυτές οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αφορούν, ουσιαστικά, στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως:
γ) «Συλλογικού & Παραγωγικού Σκοπού» Στόχος τους είναι να προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Σε αυτές, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι άνεργοι νέοι επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών σε τομείς, όπως:
3. Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.;
4. Ποια είναι τα κίνητρα που δίνονται για τη δημιουργία μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.;
5. Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.; Οι οικονομικοί πόροι μιας Κοιν.Σ.Επ. μπορούν να προέρχονται από:
Οι Κοιν.Σ.Επ. δύνανται να αναπτύσσουν συνέργειες με:
6. Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις και τα βήματα για την ίδρυση ενός ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.; Τα βασικά βήματα για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού είναι η σύλληψη της ιδέας για το ποια θα είναι η δραστηριότητα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., η έρευνα αγοράς σχετικά με τον τομέα της οικονομίας που θα λειτουργήσει, η εξεύρεση συνεταίρων, η επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου και του καταστατικού λειτουργίας του, η ιδρυτική συνέλευση, ο έλεγχος κατά τη σύστασή του και η εγγραφή των μελών ή του σχήματος στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. 7. Τι είναι το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας; Το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας είναι ένα δημόσιο βιβλίο το οποίο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά οι Κοιν.Σ.Επ. Το Μητρώο τηρείται στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ατελώς από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης του Μητρώου, οι εγγραφές των Κοιν.Σ.Επ. γίνονται χειρόγραφα από το Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας. Με την εγγραφή στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, η Κοιν.Σ.Επ. αποκτά νομική μορφή και εμπορική ιδιότητα και οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία του άρθρου 9 του Ν. 4019/2011. Ποια είναι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δύνανται να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), καθώς επίσης μπορούν να εντάσσονται στον Επενδυτικό Νόμο Ν. 3908/2011, για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή». 8. Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά και τα έντυπα για την εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας; Στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πειραιώς 40, Αθήνα (2ος όροφος) Τ.Κ. 101 82. Ιστοσελίδα: www.ypakp.gr Τηλέφωνα και emails:
9. Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για τη ίδρυση/σύσταση μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία;
Επίλογος Από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, συμπεραίνεται ότι, οι ενδιαφερόμενοι πριν από οτιδήποτε άλλο γραφειοκρατικό ή διαδικαστικό σχετικά με την ίδρυση μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν, να βρουν και να συμφωνήσουν με τους εταίρους στα επιμέρους μεταξύ τους θέματα και να εξασφαλίσουν πρωτίστως τους κατάλληλους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στο συνεταιρισμό για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην επιχειρηματική δράση. Ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας θεωρείται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως μια εξαιρετική διέξοδος για το εντεινόμενο πρόβλημα της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στην Κοινωνική Οικονομία. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, αποδεικνύουν τη μεγάλη ζήτηση για ειδικευμένο προσωπικό στον επαγγελματικό αυτό χώρο, μία τάση που αναμένεται να κινηθεί αυξητικώς τα επόμενα χρόνια. Η κρίση στη χώρα μας θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε αυτή θα λήξει. Δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι και να περιμένουμε μόνο από τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες για την επιστροφή της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ελλάδα. «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε», είπε κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι. Ας γίνουμε κι εμείς, επιτέλους, η αλλαγή που περιμένουμε να δούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο, χωρίς να περιμένουμε τους άλλους να αλλάξουν τον κόσμο για εμάς!! Αναφορές και χρήσιμες πηγές:
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου