«Σπίτια αλληλεγγύης» για μετανάστες στην Ελλάδα προτείνει ο Τζορτζ Σόρος

 Αναδημοσίευση από www.tanea.gr


Η λαθρομετανάστευση και η δράση της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Συμβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στο Βερολίνο

 Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012


Το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αλλά και τη δράση της Χρυσής Αυγής ανέδειξε ο μεγιστάνας των αγορών Τζορτζ Σόρος από το βήμα του συνεδρίου Συμβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο. «Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα», είπε, διαπιστώνοντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έχει καταρρεύσει.

Επισήμανε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και την άνοδο της Ακροδεξιάς και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται αλλοδαποί μετανάστες από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο εβραίος, ουγγρικής καταγωγής με οικογενειακό ιστορικό διώξεων από τους Ναζί μεγιστάνας, ανήγγειλε ότι θα συμβάλει οικονομικά για να δημιουργηθούν «σπίτια αλληλεγγύης» για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του και μακροπρόθεσμα το σχέδιο «θα βρει τον δρόμο του στον προϋπολογισμό της ΕΕ». Ο Σόρος είπε ακόμη ότι η πρότασή του είναι πλήρως επεξεργασμένη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει άδεια οικήματα για τον σκοπό αυτόν.

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του: η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα έδινε μια οριστική, τελεσίδικη απάντηση στα σενάρια περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, επανέλαβε, συμπληρώνοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των πολιτών που «αποφασίζουν και δρουν ορθολογικά». Το δημοψήφισμα θα έδινε τη δυνατότητα «να αποφασίσει ο ελληνικός λαός στο δίλημμα, μακριά από τον λαϊκισμό», είπε.

Η πρόταση εκείνη στάθηκε μοιραία για τον ίδιο, τερμάτισε την πρωθυπουργική του θητεία. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν με υποστήριξαν», είπε ο κ. Παπανδρέου, εννοώντας την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Οσο για την κρίση, η Ελλάδα μπορεί να έχει τα δικά της προβλήματα, όμως η ελληνική κρίση «έβγαλε στην επιφάνεια τα δομικά και άλλα προβλήματα της ΕΕ και της ευρωζώνης», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Οι Ελληνες είμαστε υπερήφανοι άνθρωποι, νιώθουμε ότι χάσαμε την αυτοδιάθεσή μας, προσπαθούμε όμως να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. Ζητούμενο είναι «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και των αγορών».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΡΕΝΤΕΡ. Ενθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ηταν μεγάλο λάθος η στάση της Ευρώπης στη Σύνοδο των Καννών», είπε ο κ. Σρέντερ για την απόρριψη της πρότασης Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Κατηγορηματικός ήταν ο πρώην καγκελάριος και για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. «Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν δοθεί σαφείς πληροφορίες και είχαν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εισδοχή της χώρας στην ευρωζώνη. Δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητηθούν τα στοιχεία αυτά», είπε ο κ. Σρέντερ. Αλλωστε «η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας». Και λαμβάνοντας υπόψη τους βαθύτερους πολιτισμικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης, «δεν έχει νόημα να εξετάζουμε εάν το έλλειμμα ήταν 2,9, 3 ή 3,1. Το σημαντικό ήταν οι πληροφορίες της Κομισιόν», είπε ο Σρέντερ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα η Ελλάδα, με περικοπές που φτάνουν το 20% του ΑΕΠ. «Εάν αυτό είχε συμβεί στη Γερμανία, καμία γερμανική κυβέρνηση δεν θα τα είχε καταφέρει, και το λέω εγώ που το 2003 πέρασα τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Σρέντερ, παραπέμποντας στην Ατζέντα 2010 για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών και του Ασφαλιστικού στη Γερμανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • ανάγκες συμπληρωματικότητας στο σύστημα υγείας • Οικονομία της κοινωνικής Φροντίδας (μέριμνας) • Υπηρεσίες πρόληψης και μετανοσοκομ...